Vandra med din hund

På sommaren kan det vara svårt att veta vad du ska göra av din hund medan du ger dig ut på äventyr under ledigheten. Istället för att åka på en charterresa där du måste lämna hunden hemma kan du ta med din hund på vandring i Sverige. Det är bra för både dig och din hund att vandra eftersom ni får motion, frisk luft och tid tillsammans för att umgås och komma varandra närmare.

Så förbereder du dig inför vandringen

Först och främst måste du se till att planera var du vill vandra och se till att du packar rätt saker. Du måste tänka på att du ska få med vad du behöver och vad din hund behöver. När det kommer till dig behöver du främst ha med slittåliga och bekväma friluftskläder, hygienartiklar, vatten, telefon med laddare och powerbank, handduk, mat, sovsäck och tält. När det kommer till din hund behöver du mat, vatten, skålar att äta och dricka ur, koppel och något att sova på. Försök packa så lätt som möjligt så att vandringen blir så bekväm som möjligt. När du planerar er vandringsrutt ska du tänka på vilken hundras din hund är, hundens ålder, hur tränad den är samt hur tränad du är. Det är bättre att lägga upp kortare distanser per dag och vandra i fler dagar än att försöka få det avklarat så fort som möjligt. Om du funderar på att bo i tält under hela vandringen är det också viktigt att du låter din hund bekanta sig med ett tält om den inte sett ett tält förut. Se till att hunden känner sig trygg i och runt tältet så kommer vandringen gå mycket lättare.

Att vandra med hund

När du vandrar med din hund får du ut väldigt mycket av det. Bara av att motionera med din hund får ni ett starkare band och nyttig motion på köpet. Därför är det bra att se till att ni båda är väl förberedda på den fysiska ansträngning det innebär att vandra i flera dagar. De flesta vandringsleder inom Sverige tillåter hundar men det är ändå bäst att kolla upp vilka regler som gäller vid olika leder. De flesta kräver att hunden är kopplad så att den inte ska skrämma de eventuella vilda djur ni kan stöta på längs vägen. Det finns även vissa boenden längs en del leder som tillåter hundar i rummen, ofta mot en extra kostnad dock. Sådant kan du behöva kolla upp och boka i förväg för att vara säker på att det finns lediga rum. Du kan såklart även resa med hunden utan att vandra men då får ni inte ut lika mycket motion eller lika fina naturupplevelser som endast kan upplevas från Sveriges vandringsleder. Det är dock viktigt att du ser till att ta pauser lite då och då under vandringen så att både du och din hund får hämta andan och dricka lite vatten. Det är väldigt viktigt att ni båda dricker mycket vatten så att ni inte blir uttorkade eller sjuka på något sätt.