Så tvättar du din hund

Det kan tyckas väldigt enkelt att tvätta av hunden och ännu enklare att bada den, men det är en sanning med modifikation. Hur det hela utspelar sig beror på faktorer som hundens humör och personlighet, hundens storlek, ägarens vana samt vilken typ av tvättställ, badkar eller dusch som ska användas för ändamålet. Läs mer här om hur och var du tvättar din hund på bästa sätt.

Bada i tvättställ, dusch eller badkar

De flesta hundägare vet att det kan vara en riktig mardröm att bada hunden och tvätta pälsen. Om du som hundägare ens sneglar i riktning mot badrummet i hundens närhet försvinner den snabbt med svansen mellan benen. Det går dock att komma tillrätta med den här rädslan genom att vänja hunden vid att bli tvättad redan som valp. Mindre hundar som är vana vid hantering kan med fördel tvättas i tvättstället antingen i tvättstugan eller i badrummet. Det är dock viktigt att komma ihåg att inte tvätta hundens känsliga päls för ofta. Du behöver faktiskt bara bada hunden om den är uppenbart smutsig eller om den har rullat sig i något som luktar riktigt illa. Badar du din hund för ofta och använder schampo i pälsen regelbundet kan du riskera att skada den naturliga balansen och bakteriefloran i pälsen. Det hela kan leda till att hunden rentav börjar lukta illa, vilket leder till att du vill tvätta den ännu mer och en ond cirkel har inletts.

Mellanstora hundar kan du lyfta i eller ur badkaret och använda duschen för att blöta ner pälsen och skölja ur hundschampot efter schamponeringen. Lägg en gummimatta i botten på badkaret för att undvika att hunden halkar och skadar sig eller repar emaljen om den skulle bli rädd. Riktigt stora hundar kan du duscha av i duschen i grovköket eller i badrummet. Försök att lugna hunden med en lugn och trygg röst om den jagar upp sig.

Stort utbud av tvättställ

Hos rörfokus.se kan du bland annat hitta ett stort utbud av tvättställ i olika storlekar samt badkar och duschkabiner. Här finns allt du behöver till badrummet och till att tvätta din hund förstås. Hundschampo och handdukar får du dock köpa någon annanstans.