Resa med hund

När man är hundägare måste man ibland ta med sin hund på olika resor. Vissa hundar tycker det är roligt att följa med ut och resa, medan andra hundar blir nervösa och tycker det är jättejobbigt att fara iväg från hemmets trygga vrå. Bara du känner din hund och kan avväga om resor är något den kan hantera eller inte. Självklart ska man försöka så gott man kan att låta ovilliga hundar slippa resandet. Det finns dock några knep som kan göra transporten och ankomsten till resmålet lättare att hantera och dessa kan man dra nytta av oavsett om man har en motsträvig hund eller en hund som älskar utflykter.

En trevlig bilresa

Om ni ska åka bil tillsammans är det en bra idé att försöka gå på en lång promenad innan ni börjar köra. Det gör att

hunden slappnar av och blir lite tröttare, vilket kan göra bilresan lättare att hantera. Tänk på säkerheten om hunden ska följa med på bilresan. Det sista vi vill se är en hund skadad i bilolycka, så det är en bra idé att ha hunden i en transportbur som kan spännas fast med säkerhetsbälte. Gör man det kan man minska skaderisken om olyckan är framme. Ska ni använda en transportbur är det bäst att vänja hunden med den innan ni reser. Försök att träna in att buren är hundens egna lilla säkra krypin, till exempel genom att ge den en godbit varje gång den är inne i utrymmet.

Framme vid destinationen

När ni väl har kommit fram till er ankomst är det en bra idé att gå på en promenad med hunden så fort som möjligt. Genom att promenera runt området lär sig hunden snabbt de olika dofterna och genom det kan den känna sig lite säkrare i det nya territoriet. Om ni ska resa långt kan det vara bäst att ta med sig lite av vattnet som hunden brukar dricka hemma. Detta för att vatten som hunden inte är van med kan göra att magen blir lite orolig. Hundar reagerar annorlunda på nya omgivningar beroende på vad de har för disposition och hur mycket erfarenhet de har av att resa till annorlunda miljöer. Tar du del av de knep du har fått här samt uppmärksammar din hunds signaler kan ni ha en underbar resa tillsammans som båda tycker är rolig.