Hundraser

“Hunden är människans bäste vän” brukar man säga. Visst har hunden en alldeles speciell plats bland oss människor. Hundar blev vårt sällskapsdjur för väldigt länge sedan, och i kulturer världen över är hunden älskad som både arbetskamrat och vän.

Hunden kallas på latin för Canis lupus familiaris och är egentligen en art av vargsläktet som på latin heter Canis lupus. Det vetenskapliga ämnet om läran om hundar har det formella namnet kynologi. Idag delas tamhunden in i många olika raser som noga har framavlats och specificerats av FCI. I dess rasstandarder kan man läsa exakt hur hög mankhöjd, färgteckning och så vidare en hund ur rasen ska ha. Många entusiaster deltar i hundutställningar där man kan få pris om hunden uppfyller dessa standarder så perfekt som möjligt. I Sverige är Svenska Kennelklubben riksorganisationen för hundentusiaster. De verkar bland annat för att uppmuntra till avel av sunda och rasrena hundar.

Ska man välja en rashund har man väldigt många olika raser att välja mellan. Bland de vanligaste i Sverige är bland annat golden retriever, schäfer, labrador retriever och cocker spaniel. Vissa hundraser är ämnade främst för arbete. Det kan vara för jakt, vallning eller liknande. Väljer man en sådan hund får man vara beredd på att de som sällskapsdjur kräver mycket motion och träning. Det är dock många jakt- eller vallhundar som idag främst är populära som husdjur. Några exempel är spaniels, som avlades för jakt av främst fågel, labradorer och småterriers som användes som grythundar.

Idag är det många kontroverser kring vissa typer av hundar. Då och då kan man läsa i nyheterna om en hund som attackerat människor eller andra hundar och skadat dem allvarligt. Ofta har det varit hundar av kamptyp som bullterrier, pitbull eller amstaff. Dessa typer av hundar är oerhört starka och kan bli väldigt dominanta och aggressiva om man inte tränar och uppfostrar dem på rätt sätt och med stadig hand. Många kriminella kan därför skaffa en av dessa hundar som statussymbol och skydd, vilket bidrar till rasernas dåliga rykte. I vissa länder har man därför förbjudit dessa hundar helt.

Vissa hundraser har avlats främst för sitt utseendes skull och har förädlats för att få ett så extremt utseende som möjligt. Till dessa hör exempelvis mops, pekingeser, fransk bulldog och engelsk bulldog. Veterinärer har slagit larm om att hundar med väldigt platta nosar ofta har stora problem med att andas och genomgår operationer för att inte ha ständig andnöd. Andra hundar har väldigt stora huvuden eller andra oproportionerligt stora kroppsdelar som gör att de väger för mycket i förhållande till sin storlek och får problem med leder eller inte kan föda valpar på ett naturligt sätt. Veterinärer har därför krävt att man förbjuder avel på hundar som har stora hälsoproblem.