Hundar och motion

Precis som människor behöver hundar motion och fysisk aktivitet för att de ska må bra. En hund som inte får göra sig av med all sin energi blir rastlös och orolig, och risken finns att den tar ut sin energi på andra, destruktiva sätt, till exempel genom att tugga på möbler. Därför måste man se till att ens hund aktiveras på det sätt och i den mängd som just den behöver. Men hur vet man egentligen det?

Det är framförallt två faktorer som spelar in på hundens energinivå: dess ras och dess ålder. De flesta förstår redan vid en första anblick att en greyhound har högre energinivå än en mops, men det är viktigt att man läser på om den ras man har tänkt köpa för att försäkra sig om att den har en energinivå som passar ens egen livsstil; om man köper en hund med hög energinivå, som en border collie, dvärgpinscher eller pudel, måste man vara beredd på att lägga ned åtskilliga timmar i veckan på att träna med hunden och aktivera hunden.

När det gäller hundens ålder är det framförallt i dess unga år som man måste tänka på motionsnivån. När hunden fortfarande är valp och unghund ska man till exempel vara försiktig med motion och aktivitet, eftersom valpens ben fortfarande växer, och det inte är bra att överbelasta dem. Istället ska man gradvis öka motionsnivån i takt med att valpen växer. Det är inte förrän hunden är mellan 7 och 10 månader gammal som man ska börja gå längre promenader. Däremot är det viktigt att redan tidigt börja med den mentala aktiviteten – en hund måste stimuleras både fysiskt och mentalt. Bra aktiviteter för hundens mentala stimulans är till exempel att lära den nya trick och att träna lydnad, eller att spåra gömda saker (som kan vara allt från leksaker och godis till husse och matte).

När hunden är fullvuxen kan man övergå till mer intensiv fysisk aktivitet. Hur man bäst aktiverar och motionerar sin hund är inte en fråga som har ett generellt, rätt svar, eftersom det varierar från ägare till ägare och från hund till hund. Man får helt enkelt prova sig fram, och börja med sådant som man själv tycker verkar roligt. Kanske vill man cykla tillsammans med sin hund, kanske vill man låta den dra en på skidor, kanske vill man springa bredvid sin hund? Man kan också låta hunden göra av med energi på egen hand genom att låta den gå lös på tomten, medan man har uppsikt från sina bekväma utemöbler på uteplatsen. Ytterligare ett alternativ är att ägna sig åt någon form av hundsport, vilket är ett utmärkt alternativ för högenergihundar eftersom det erbjuder både fysisk motion och mental stimulans. Som exempel på hundsporter som passar mer eller mindre alla raser kan nämnas agility, hundfrisbee och lydnadstävling. Det finns också sporter som vissa raser är särskilt välanpassade för, eftersom de knyter an till hundarnas instinkter – det vill säga det de avlats fram för. Som exempel kan nämnas vattenprov för portugisisk vattenhund, hundkapplöpning för greyhounds och whippets samt vallhundsprov för vallhundar som border collie, australian kelpie och berger des pyrénées.