Hundar och veterinären

Som hundägare är det oundvikligt att man någon gång under sin hunds levnad kommer att behöva ta med den till veterinären. Förhoppningsvis kommer det bara att vara nödvändigt för att hunden ska få sina vaccinationer, men sannolikheten är tyvärr stor att hunden råkar ut för någon olycka eller sjukdom under sin levnad som kräver vård från en veterinär. Därför kan det vara bra att förebreda sig både mentalt och praktiskt, för att inte drabbas av panik när olyckan är framme.

Det kanske viktigaste av allt är att hunden är försäkrad. Om man har försäkrat sin hund kan man åka till veterinären utan att behöva oroa sig för vad undersökningen och behandlingen kommer att kosta, och man kommer inte att tvingas välja mellan sin hunds liv och sin egen ekonomi. Det är viktigt att ha koll på var försäkringspapprena för hunden ligger, eftersom man behöver ta med dem när man åker till veterinären. Om man inte har en försäkring, eller om till och med självrisken blir för hög för att betala, kan en nödlösning vara att ta ett snabblån för att ha råd med hundens behandling. Sådana lån måste dock betalas tillbaka snabbt för att de inte ska bli mycket dyra. Det bästa är därför helt enkelt att ha en bra försäkring för sin hund.

Förutom att ha koll på hundens försäkringspapper inför ett eventuellt veterinärbesök, är det också bra att ha koll på var närmsta veterinärsklinik ligger. På det sättet behöver man inte drabbas av panik om hunden blir plötsligt sjuk, och börja googla i stunden, utan man vet redan vart man ska åka. Det kan också vara bra att leta fram var det närmaste djursjukhuset ligger – i vissa fall av allvarligare sjukdom eller vid exempelvis en bilolycka kan man behöva åka direkt dit för att hunden ska få specialistvård.

Slutligen ska man också tänka på att man inte alltid behöver sätta sig i bilen det första man gör om man märker sjukdomssymptom hos sin hund. Istället kan man avvakta, och anteckna symptomen och när de uppstår. Nästa steg är att ringa veterinärskliniken och rådfråga dem. De kommer vanligtvis att ställa frågor om hundens temperatur, allmäntillstånd (till exempel om den är trött eller om den hostar) och om specifika symptom, som klåda, kräkningar, om hundens aptit och hur mycket den dricker, om hur den kissar och om eventuella problem med ögon och öron. Det är bra att vara förberedd så att man kan svara utförligt på dessa frågor, för att personalen ska kunna avgöra om man behöver komma in med hunden eller inte. Kanske kan man på det sättet undvika ett ofta stressande besök hos veterinären.