Anpassa ditt hem för din hund

Det är mycket som förändras i och med att man skaffar hund – allt från ens dagliga rutiner till vilka möjligheter man har att resa. En annan sak som förändras (eller i alla fall bör förändras) är ens hem, som i vissa hänseenden måste anpassas efter den nya valpen.

Om man har trappor hemma kan det till exempel vara bra att sätta upp barngrindar för dem, i alla fall tills hunden är så stor att den kan prova på att gå upp- och nerför trapporna. Det gör att man kan slappna av något som ägare, eftersom man vet att valpen i alla fall inte kan ramla ner och slå sig. Av samma anledning bör man på något sätt blockera eventuella balkongdörrar eller andra öppningar som har ett fall utanför.

Självklart måste man också skapa platser för hunden att vistas på i dess nya hem, till exempel en sovplats och en matplats. Sovplatsen får gärna vara i en undanskymd plats av hemmet, där hunden kan gå undan och vara ifred om den vill. Det är dock väldigt individuellt från hund till hund var den föredrar att ligga – vissa hundar vill ha sin korg nära husse eller mattes sovplatser. Man märker som ny hundägare snart vad ens egen hund föredrar.

När det gäller matplatsen är det så klart mest praktiskt att placera den i köket. Där ska hunden alltid ha en skål med vatten tillgänglig. Om man har köpt en stor hundras kan det vara bra att skaffa en ställning till matskålen och vattenskålen när hunden blivit lite äldre och växt till sig. Ställningen gör att skålarna kommer upp från golvet en bit, vilket skonar hundens nacke och framben mycket då den slipper böja sig så långt ner för att äta och dricka.

Det är dock inte bara inomhusmiljön som måste anpassas efter hundens behov. Även utomhusmiljön, det vill säga tomten, måste ses över så att den är säker för hunden. Det betyder till exempel att man bör undersöka tomten så att det inte ligger några vassa föremål på marken som kan skada hundens tassar, som trädgårdsredskap eller glasbitar, och att man bör sätta upp ett staket runt hela tomten, om man inte redan har det. Du hittar enkelt allt material du behöver för att bygga ett staket hos Skånska byggvaror.

Om man planerar att låta hunden vara ute på tomten längre stunder måste man också se till att bygga någon form av hundkoja eller litet hus där hunden kan gå in för att söka skydd från solen, från regn eller andra typer av väder och vind. Man måste dock tänka på att det finns strikta regler kring hur en rastgård för hundar ska se ut och hur länge hundar får vistas utomhus, som man hittar på Jordbruksverkets hemsida.

Genom att metodiskt gå igenom hela hemmet inför ankomsten av den nya familjemedlemmen kan man känna sig trygg med att valpen, och senare den vuxna hunden, vistas i en säker miljö. Det gör att man i alla fall har en sak mindre att hålla i huvudet när det gäller valpens hälsa.