Hundar och sömn

Hundar behöver betydligt mer sömn än människor. Medan en vuxen människa bör sova mellan 7 och 9 timmar varje dygn, behöver en hund mellan 12 och 16 timmars sömn om dygnet, eller mer. Unghundar och valpar behöver sova ännu mer än så. Precis som människor drabbas hundar av olika negativa symptom om de lider av sömnbrist, som aggressivitet, att de blir överkänsliga för ljud, beröring och smärta samt att de får ett försämrat immunförsvar. Som hundägare måste man därför vara noga med att förse hunden med rätt förutsättningar för att den ska kunna sova i lugn och ro.

Det viktigaste för detta är att hunden har en hörna av hemmet som är dess egen, dit den kan gå när den vill vara i fred. Har man barn får man lära dem att man inte ska gå och klappa hunden när den ligger i sin korg. Det är bra om hundens sovkorg och dess hörna är en bit bort från ytterdörren, så att hunden inte störs av människor som kommer och går sent på kvällen eller natten.

Man måste dock känna av vad ens hund själv vill och mår bäst av. Vissa hundar kan inte sova tryggt om de inte befinner sig i närheten av sin husse och matte, och åter andra hundar vill allra helst krypa upp i sängen tillsammans med dem (vilket många hussar och mattar ju också tillåter). Om man ska sova med sin hund i sängen måste man bara se till att ha en bra och stadig madrass, som klarar av den extra belastningen från ytterligare en kropp i sängen (särskilt om man har en stor hund). Det kan till exempel vara värt att prova en madrass från Tempur, som man bland annat kan köpa på Sleepo.se.