Skeppshundar

Många väljer att ta med sig hunden på semestern, och har man en båt kan det också gå att ta med hunden på den. Många tror att hunden lätt blir åksjuk eller att det inte går att ha hund på båt, men så är inte fallet. Om man ska ut en längre tur kan det dock krävas en del extra planering och om man ska övernatta behöver man också lösa det. Hundar har funnits på skepp och båtar sedan lång tid tillbaka i historien och de har använts till flera olika saker. Det finns historier om hundar som använts för råttjakt, som sällskap samt för vakt av olika saker. Idag är det inte lika vanligt att hundar finns med på skepp men på vanliga fritidsbåtar brukar de vara relativt vanliga som sällskapsdjur. Men vilken utrustning behöver man ha med sig till hunden och hur går det till att ha hunden med sig?

Utrustning för en skeppshund

Om man ska ha med sig en hund på en båt, oavsett båtens och hundens storlek finns det en hel del saker som måste tas med. En flytväst räddar liv om hunden skulle råka hamna i vattnet och det är viktigt att se till att flytvästen är väl anpassad till hunden så att hunden inte kan halka ur den. Man måste också se till att hunden har koppel och halsband. När båten är ute på öppet vatten bör man se till att hunden är inomhus, och inte kan ta sig ut, eller att den är säkert kopplad och sitter fast. Man måste också se till att hunden har mat och vatten samt tillhörande skålar med sig för vistelsen och resan och gärna även en egen sovplats. Om hunden tar mediciner måste de också med, samt hundens leksaker och eventuellt något ben som kan hålla den sysselsatt. Det är också bra att ha med ett litet hundapotek med kortisontabletter, bandage, klotång, termometer och telefonnummer till olika veterinärer ifall något skulle hända.

Att åka båt med hund

Om man ska ut och åka båt med hunden krävs lite olika planering beroende på vart och hur långt man ska åka. Man kan finna semestertips på kryssningmedelhavet.se och där kan man också få reda på om det är lämpligt att ha med sig hunden eller inte. Om man ska resa på utländska vatten måste hunden vara vaccinerad, ha pass och följa övriga lagar som gäller för det aktuella landet. Det gäller också att man som hundägare ser till att ha med sig hundens alla viktiga papper. Om man ska resa inom Sverige krävs ofta inte några speciella papper och vaccinationer för att hunden ska få åka med på båten. Då är det viktigast att se till att hunden inte kan rymma från båten, varken ute på vattnet eller när båten ligger vid hamn. Det kan till exempel vara bra att se till att en båt med sovrum och liknande kan spärras av med kompostgaller eller liknande så att hunden kan vara där.