Lämna inte hunden i en kall bil

När man har hund får den oftast följa med när det är dags att åka till butiken eller när planen är att hälsa på tjocka släkten. Många hundar är därför vana vid att åka och vistas i bilar och kan till och med trivas väldigt bra med det. Som hundägare är det väldigt viktigt att veta hur man ska frakta en hund i en bil så att den håller sig trygg och säker. Det allra bästa är att ha den i ett begränsat utrymme. Det enklaste är att ha en stor hundbur, eller att avgränsa bagageutrymmet i en kombibil. Har man hunden med sig i bilen under de kallare årstiderna är det väldigt viktigt att den inte börjar frysa och blir för kall, något som många inte tänker på eftersom hundar oftast har en tjock och värmande päls. I den här texten ska du få lära dig lite mer om vad som gäller när du har med dig din hund under vintern.

Hundar är inte anpassade för minusgrader

När det kommer till lagstiftning och regler för att ha hundar i bilen ska man vända sig till Jordbruksverket för att få svar. många vet att hundar inte ska lämnas i varma bilar eftersom polisen varje sommar går ut med information om hur farligt det faktiskt är. Det färre vet är däremot att det kan vara precis lika farligt att lämna hunden i bilen under vintern. Om det är mer än minus fem grader utomhus får hunden inte lämnas i bilen, även fast det bara handlar om att springa in till matbutiken för att snabbt hämta en liter mjölk. Det kan vara bra att känna till att andra människor har rätt att krossa fönsterrutorna om de ser en hund som blivit lämnad ensam i en bil när det är kallare än minus fem. Det är lagligt att göra det om det är en nödsituation, alltså om man ser att hunden inte alls mår bra. I första hand ska man försöka ta reda på vem ägaren till bilen är och kontakta denne genom att begära ut ägaruppgifter på fordonet genom Transportstyrelsen.

Hur skadas hundar av kyla?

Precis som människor kan hundar förfrysa delar av kroppen. Det kan orsaka att hunden får bestående men som den får lida av under resten av sin livstid. Det är viktigt att man ser till att bilen är ordentligt varm när hunden ska följa med. Bra bilar som exempelvis Hyundai värms upp snabbt och kommer dessutom med generösa utrymmen så hunden får ordentligt med plats. Alla hundraser är naturligtvis inte lika känsliga mot kyla, så det gäller att varje hundägare tar reda på vad som gäller för just deras ras. Om man har en väldigt frusen hund kan det löna sig att förse den med värmande filtar och täcken när den åker med i bilen. Då kan hunden själv mysa ner sig i dem när den fryser och ägaren behöver inte oroa sig för att den blir för kall. Det finns också speciella hundskor som kan användas. De kan vara fördelaktiga om hunden ska gå på kall snö från huset till fordonet.