Att skaffa hund

Att bestämma sig för att bli hundägare är något av det bästa och roligaste beslut man kan ta så länge man vet vad man ger sig in på. Det innebär ett stort ansvar och en del jobb och pengar, men det ger väldigt mycket tillbaka. En hund är den trofastaste kompis man kan ha, och det är mysigt att ha en hund som väntar på dig där hemma.

Tänk över noga innan om du har den tid och engagemang som krävs. En hund kräver flera promenader om dagen, även när det regnar eller du har tentaplugg. Jobbar du heltid eller planerar att göra det i framtiden måste du komma på en lösning. Kan du skaffa en dagmatte eller har du råd med hunddagis? En annan sak att tänka på är hur du gör när du åker på semester. Har du hundvakt som gärna ställer upp?

Det är bra att skaffa hund när man stabiliserat sig lite och vet att man inte planerar att ge sig ut på en jordenrunt resa eller flytta till en annan kontinent. Som tidigare nämnts kostar det en del att ha hund. Tänk på att även om hunden kostar en del i inköp är det en relativt liten summa om man tänker på allt annat man betalar för under hundens livstid. Har du en ansträngd ekonomi kanske du ska fundera extra noga. En vinthundsägare vittnar om månadskostnader på ungefär 4000 per hund.

Har du väl förberett dig för att skaffa hund återstår att välja vilken sorts hund du vill ha. Är du lite erfaren kan du göra en god insats genom att adoptera en hund från ett hundhem. Är det din första hund kan det vara klokt att istället noga läsa på om olika hundraser och välja en lättskött ras.