Hunden – det perfekta sällskapet

Hunden sägs vara människans bästa vän, och i tusentals år har den tassat bredvid som en trogen följeslagare. Förr var den en jaktkamrat och någon som höll vakt.

Idag har hunden även en roll som terapeut, personlig coach och tränare och som bästa vän. Hunden är bra, den för inte dina hemligheter vidare och den ser till att du kommer ut och får lite sociala kontakter.

Husdjur piggar upp

Folk med husdjur har en sämre psykisk hälsa generellt sett än dem utan husdjur skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till en studie på 40 000 svenskar. Detta kan bero på att folk är ensamma och söker tröst i ett husdjur. Att man skaffar ett husdjur för att motverka ensamheten och depressiva tankar och för att ha den där kompisen som alltid ställer upp, som alltid blir glad att se en och som alltid vill mysa.

I dag är ensamhet så gott som en folksjukdom och många lider i tysthet och har färre och färre vänner och sociala kontakter. Många blir isolerade och singelhushållen blir fler. Människor blir ensammare helt enkelt, vilket kan kännas ännu värre under högtidsdagar, storhelger och andra händelser som exempelvis Alla Hjärtans Dag då mycket handlar om sällskap, romantik, blommor och choklad. Det är hög tid att avdramatisera alla romantiska tillställningar och om du har en hund eller kanske en katt så kan du helt klart fira högtidsdagarna med husdjuret istället. Det blir allt vanligare med kalas när hunden fyller år, så varför inte köpa hem lite ballonger och dekorationer till Alla hjärtans dag och sitta och titta på film i soffan och dela en påse chips med hunden? Mysigare kan det inte bli och du slipper garanterat allt strul med dejter som inte leder någonvart.

Positiva saker med att ha hund

Det finns många positiva saker med att ha hund, och det ger dig både fysiska och psykiska fördelar.Bland annat så minskar stress eftersom hunden har en lugnande inverkan och människor som lider av ångest, posttraumatiska stressyndrom eller andra tillstånd kan få stor hjälp av att ha en hund i närheten. Det kan hjälpa att fokusera på hunden, att se världen ur hundens perspektiv istället för sitt eget eller att helt enkelt bara ha en kompis som finns vid sidan.

Det är inte bara den psykiska delen som får en skjuts framåt, utan även den fysiska. Hunden har visat sig ge sin ägare en bättre livsstil som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Dagliga promenader i alla väder är nyttigt, motion mår alla bra av. Hunden kan även ge någon motivationen till att orka komma ut och röra på sig, att vara mer aktiv än han eller hon annars skulle ha varit. Motion ger en bättre allmänfysik och allmänkondition, och om du vill ut och springa i spåret följer hunden säkerligen med med glädje i ögonen.

Det finns bara fördelar med att ha hund så visa din hund lite extra uppskattning på Alla Hjärtans Dag, det är ju faktiskt din trognaste vän!