Bygga hundgård

Som hundägare vill man skapa så bra förutsättningar som möjligt för hunden och för samvaron mellan människa och hund. En bra hundgård kan ha många viktiga funktioner och bidra till att ni får ut så mycket som möjligt av varandra. När det gäller hundar som bor i en hundgård och inte inne i ett bostadshus gäller det att ägarna kan tillgodose djurens behov av sällskap och motion utanför hundgården. Det finns regler som säger att rastning utanför buren måste ske dagligen. Att bygga en hundgård kräver i första hand att man kan stängsla in den yta där djuren vistas så att de inte rymmer.

Att tänka på innan du börjar

Det finns vissa regler för hundgårdar som man bör känna till innan man ger sig i kast med att bygga en. Underlaget måste vara torrt och kunna göras rent från avföring. Hunden ska inte behöva stå eller ligga på lera. Gården behöver vara tillräckligt stor för att tillgodose hundens behov av att röra på sig och ha dels en upphöjd plats där hunden kan ligga och dels ett skyddat utrymme. Förutom regler som borgar för hundens välbefinnande kan man även behöva ta hänsyn till bygglovsbestämmelser. Det kan vara en bra idé att bygga i anslutning till ett uppvärmt hus om man inte vill behöva installera ett helt nytt värmesystem i sovdelen av en hundgård avsedd för bonde året runt. Om du behöver värme eller inte beror även på vad det är fråga om för ras.

Så bygger du en hundgård

buildor.se hittar du allt du behöver för att bygga en gedigen hundgård, nästan oavsett hur du bestämmer dig för att gå till väga. Man vill att hunden ska kunna se ut från gården och därför är ofta ett stängsel med öglor ett bra alternativ. Stolpar bör förankras med hjälp av betong om det är fråga om en tung konstruktion. Trä och isolering på rulle brukar passa för att skapa ett varmt utrymme i hundgården. Inne i hundgårdar är det vanligt att man placerar någon decimeter med grus och gärna ett par rejäla naturstenar och annat som hunden kan ha glädje av. En trästomme med nät är en enkel lösning där ett par väggsektioner kan göras i ett skivmaterial för att ge hunden, eller hundarna, en vindskyddad och lite mer privat plats.