Hundar i TV och film

Hundar har använts både som skådespelare i många filmer men också i tecknat. Många hundälskare har sin favorithund inom film eller TV. Vissa kanske älskar avslappnade och coola Snobben, medan andra alltid har önskat sig en hund som Musses Pluto.

I många filmer är inte hunden det som handlingen kretsar kring, utan är istället en trogen vän till någon av rollfigurerna. Ett exempel är Båtsman i Saltkråkan, eller Tintins Milou.

Ofta skapar en populär film med en viss hundras i huvudrollen en stor popularitet för just den rasen. Filmen 101 dalmatiner, en disneyproduktion, gjorde att barn världen över började önska sig just en dalmatiner. Det var inte endast något positivt, eftersom dalmatinern visserligen kan vara underbara sällskapsdjur och jakthundar, men de behöver en hel del motion, disciplin och träning. För barnfamiljer boende i lägenhet och storstäder var det alltså inte det optimala valet.

Liknande var det med Lassiefilmerna. Bordercollies är fantastiska, men de är ursprungligen vallhundar och är avlade för hårt arbete. Många barnfamiljer skaffade en egen bordercollie efter Lassie, men vissa insåg att det var en riktig utmaning.

För hundälskare så kan man läsa om hundar vi minns från filmer.