En dag är det dags för två att bli tre. Nu pratar vi inte om ett par som får barn, utan om när hunden och ägaren ska bli sambo med en annan människa och flytta till en annan ort. Från att ha varit ett tajt par – tvåbening och fyrbening – kommer dynamiken nu att förändras. Det är spännande att börja något nytt, men en hund kan bli stressad av flytten på samma sätt som matte eller husse kan bli stressade över alla kartonger som ska packas och osäkerheten det innebär att flytta ihop med någon eller flytta till en ny ort. För vissa hundar är det verkligen inget problem alls att flytta, medan andra blir oroliga av att hamna i en ny miljö eller helt enkelt smittas av mattes eller husses stress. Hur det blir beror dels på vad hunden är van vid sedan tidigare, dels på vad hunden har för personlighet.
Det är mycket man ska tänka på vid en flytt. Kartonger ska packas, möbler ska bäras och sedan, när bostaden är tom, är det dags för flyttstäd. Ett hett tips är att anlita en städfirma, till exempel ringa Flyttstädning i Varberg och be dem hjälpa till. Då kan du fokusera på det nya hemmet och att komma i ordning där, vilket gör flytten lättare för din hund (för var ska den annars vara medan du skrubbar gamla bostaden)? Att flyttstäda när man har haft en stor hund boende i lägenheten är inte alltid jätteenkelt då det finns päls, fläckar och klomärken överallt. En städfirma tar hand om bekymret åt dig och du slipper ligga på knä och gno.
I den nya bostaden kan du istället fokusera på att komma i ordning hjälpligt. Placera sängen, soffan och hundens bädd så att det finns trygga viloplatser för din fyrbente vän. Ställ matskålen och vattenskålen på en plats i köket där hunden kan äta och dricka i fred och inte står i vägen för uppackning av glas och tallrikar. Utforska också närområdet och låt hunden nosa och kissa i lugn och ro. En väl-motionerad och lagom trött hund kommer antagligen att lättare finna sig till rätta inför första natten i nya lägenheten. Var dock beredd på att det är många nya ljud och dofter för hunden att vänja sig vid och skäll inte på den om den gläfser till ibland, utan försök hellre avleda.
Din (och hundens) nya sambo har antagligen redan lärt känna varandra vid det här laget, men försök om möjligt att det är du som går ut de första promenaderna med hunden så att den känner sig trygg med att ni båda ska bo kvar i den här nya bostaden. Först när vardagen har landat lite kan er nya sambo ta hundpromenader.